Együnk étteremben Olaszországban! Alapszabályok

Olaszországban jártatokkor, még ha a lehető legalacsonyabb költségvetést is szabtátok az utazásra, hogy az étkezésen megspórolt pénzt inkább múzeumokra, kirándulásokra költsétek, muszáj néha étteremben enni. Lehetetlen ugyanis elmerülni az olasz kultúrában a gasztonómia megismerése nélkül. Az olaszok annyira szertnek enni, és annyira ragaszkodnak gasztronómiai tradíciójukhoz, hogy nem érdemes kihagyni a helyi fogások megkóstolását.

Néhány alapvetés az olasz áttermek világához:

Három típusú beülős hellyel találkoztok majd: a ristorante, az étterem, formális kiszolgálás, valószínűleg elegáns környezet, jól megdesignolt fogások; a trattoria általában családi vállakozásként működik, barátságos, az étteremnél kötetlenebb stílusú és olcsőbb vendéglő, az osteria pedig a legolcsóbb verzió. Az osteriák eredetileg csak italokat szolgáltak fel, és mindenki vihette a fogyasztani kívánt ételt a saját batyujában. Ez ma már természetesen nem így van, viszont jó eséllyel jó áron fogtok jellegzetes helyi ételeket enni ezekben. Azt, hogy mit érdemes rendelni Olaszország egyes régióiban, azt itt már kiveséztük.

 

Igazodjunk ki az étlapon!

Ne keressétek a levest! Az olasz konyha- néhány kivételtől eltekintve – nélkülözi a leveseket, legfeljebb télen esznek egy jó meleg minestronét, esetleg tortellinit húslevesben, de alapvetően az a nézet járja, hogy a leves a betegeknek való, így egy olasz menü véletlenül sem kanalazással kezdődik. Az étkezést indíthatjuk előétellel (antipasti), apró, étvégygerjesztó falatkák, amelyek régiónként változnak, sok helyen jellegzetes helyi szalámikat és sajtokat szolgálnak fel, tengerparton salátát a tenger gyümölcseiből, stb. Elég jól előkészíti a gyomrunkat a további próbatételekre.

 

Előétel a hegyen: sajtfondübe mártgatott zöldségek, és helyi szalámik

 

 

Előétel a tengerparton

Az első fogás, a  “Primo” tészta vagy rizottó, egy átlagos magyar has az előételek és az első fogás után már tele van, de az olasz menü korántsem ér itt véget.

 

Egy laza első fogás

A második fogás, a “secondo ” hús vagy hal. Általában elmondható, hogy az olaszok nem keverik a hús-és halételeket, tehát ha előételünk húsos volt, akkor ezen  a vonalon induljunk tovább az első és második fogásnál is.  Ugyanez igaz természetesen  a halételekre is. A húst vagy halat önmagában szolgálják fel , nem lesz mellette sem krumpli, sem zöldség, rizs meg főleg nem, mert  a rizs Olaszországban nem számít köretnek.

Második fogás a tengeri vonalon haladva

Ha kísérnénk valamivel, akkor vessünk egy pillantást a köretekre “contorno” . A menü lezárásaként válasszunk egy desszertet, majd igyunk egy jó erős kávét! Kávét, és nem cappuccinót, mert a kávé tejes változatai Olaszországban csak a reggelihez elfogadhatók. A pincér valószínűleg fel fog ajánlani egy limoncellót vagy egy keserű likőrt az étkezés végére, ez általában  a ház ajándéka. Ne utasítsátok vissza!

Fojtásnak

Az  étlap alján feltűnik majd a “coperto” összege, ami a szervízdíjat, és  a kenyér vagy grissini árát foglalja magába, amely minden asztalon ott figyel. A coperto fejenként általában 1-2 euró.  Cserébe nem kell kalkulálni a borravalóval, ezt egyszerűen nem várják el.

Igyunk is!

Az olaszok az étkezéseket vagy vízzel vagy borral kísérik, nem szokásuk szénsavas üdítőket iszogatni hús vagy hal mellé. Egyetlen kivétel a pizzéria, mert a pizza mellé jól jön a kóla és a sör.

 

Buon appetito!

(Visited 3 333 times, 101 visits today)

Következik