A nápolyi Babá al rum, ami valójában lengyel

A Babá al rum Nápoly ikonikus édessége, egy élesztős tésztáből készült, alkoholos szirupban ázó sütemény. Olyan  a babá Nápolyban, mint a cannolo Szicíliában vagy a seadas Szardínián. Kihagyhatatlan, isteni, felejthetetlen. a helyiek imádják omlós tésztáját és szó szerint megrészegítő illatát. Én sem vetem meg, a legjobb olasz desszertek között tartom számon, eléggé le is fagytam, amikor rájöttem, hogy ezt a mennyei mannát a nápolyiak valójában a lengyeleknek köszönhetik. A lengyeleknek???

Lengyel barátainknál született ugyanis a babka ponczowa a Babá nagypapája,természetesen véletlenül, ahogyan ez már a legendák esetén lenni szokott. Az 1700-as években látta meg a napvilágot,  a lengyel uralkodó, Stanislao Lesczynksi udvarában. A király feleségének éppen hagyományos lengyel kuglófot készültek felszolgálni, de őfelsége már tudta, hogy az asszony húzni fogja a száját, mert száraznak találja a lengyel sütikét. Az asszony morgását megelőzendő, fogta az első keze ügyébe kerülő szeszesüveget, történetesen egy üveg rumot, és nyakonöntötte vele a fojtós kuglófot. Az így született édességnek az Ali babá nevet adta, mert akkoriban különösen szerette az Ezeregyéjszaka meséit olvasni.

Aztán a történelem úgy hozta, hogy Stanislao Lesczynski kénytelen volt Franciaországba menekülni (rokoni szálak fűzték XV. Lajoshoz), és magával vitte az illatos süteményt és annak receptjét. A párizsi cukrászmesterek virtuozitását  nem kell bemutatni, ők tovább javították a babát. Itt alakult ki jelegzetes gombaformája is, aminek elvileg az isztambuli Hagia Szophia mecset kupoláját kellene felidéznie. Aztán a nápolyi nemesi udvarokban szolgálatot teljesítő francia cukászokon keresztül jutott el Campania székhelyére a babá, amiből aztán a legjellegzetesebb édesség lett a Vezúv lejtői közelében.

Mára már természetesen a babá több változata is elterjedt, rum helyett limoncellóval is áztathatjuk, sőt megtölthetjük cukrászkrémmel vagy tejszínhabbal, hogy még súlyosabbá tegyük ezt a bármilyen épeszú diéta ellen elkövetett merényletet.

(Visited 632 times, 12 visits today)

Következik