Karácsonyi menü Északtól Délig- Együk végig Olaszországot!

Olaszországban természetesen az ünnepi asztal, a karácsonyi menü is nagyban különbözik attól függően, hogy Valle d’Aostában vagy Sziciíliában ülünk le koccintani egyet szűk/tág családi körben. Ami Olaszországban is biztos, hogy degeszre tömjük magunkat és patakokban folynak az italok is.

Már abban eltérések mutatkoznak az itáliai szokásokban, hogy mikor is van a legfontosabb nagy zabálás: Közép-Olaszországban és Délen inkább a szenteste a nyerő, míg északon (nálunk is), a december 25-i ebéd a top.

December 24-én este a hal jellemzi a fogásokat, míg másnap már teljesen szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, és jöhet bármi, ami a csövön kifér. Ami biztos, hogy sehol sem fog hiányozni Olaszországban azok a száraz gyümölcsök (dió, mogyoró, mandula, stb.), és természetesen a panettone és pandoro kombó.

Panettone

Az északi menü:

Valle d’Aostában nem hiányozhat az asztalról a carbonade, ami vörösborban főtt marhahús, a mézben pácolt sertésborda, kecske-vagy birkahúsól készült szalámi. Házam táján, Piemontban elmaradhatatlan az agnolotti, ami a a raviolihoz hasonlatos töltött, friss tészta; a hagyományos piemonti főtt hús a bollito misto, amelyet különböző szószokkal szolgálnak fel. Piemontban általában jellemző, hogy rengeteg az előétel, ezekkel már jellemzően annyira belakunk, hogy már csak a panettonéra térünk észhez.

Piemonti agnolotti

Ligúriában, ebben a keskeny, tengerparti régióban természetesn a halas ételeké a főszerep, Lombardiában pedig nagy sós víz híján, meglepő módon az angolnát fogyasztják előszeretettel ilyenkor. Venetoban polenta és tőkehal a menü. Friuli egy könnyed (nem!!) levessel – a brovada e muset – kezd, amiben sertéshús és különböző gyökérzöldségek főnek, majd utána küldenek egy kis polentát és pacalt, csak az íze kedvéért. Trentino-Alto-Adigében ilyenkor sem hagyhatjuk ki a canederlit egy knédlihez hasonlő gőzgombácot, az őzet és a karácsonyi menü lezárásaként rétest vagy zeltent, tipikus helyi édességeket.

Strudel (rétes) Alto-Adigében

A közép-olaszországi menü:

Emilia-Romagnában húslevesben főtt tortellini, lasagne, culatello (jellegzetes helyi szalámi) biztosan lesz az ünnepi asztalon.

Szenteste Lazio családjai tőkehalat, olajban sült bundázott zöldségeket esznek. Rómában nem maradhat el a halleves, az angolna, az ajókával készített spagetti. A menü lezárásakánt torrone és panpepato csúszik le a torkokon. Karácsony napján pedig báránysült vagy pulyka kerül nagy valószínűséggel az asztalra.

Olaszos halászlé

Molise általában nem csak a gasztronómiai térképről marad le, de azért itt is élnek emberek, és ők is halálra ítélik a fogyókúrát karácsonykor: hallevessel, dióval és fenyőmaggal gratinírozott tőkehallal csapnak le a kalóriák számolgatására.

Toszkánában csirkemájjal kísért crostini (pirított kenyér), sült gyöngytyúk vagy kacsa, esetleg töltött kappan kap főszerepet, míg Abruzzóban a báránysült és a főtt marha a sztár. Teramo környékén mandulával és gesztenyepürével tölött sült raviolit fogyasztanak desszertként.

A délolasz asztal

Kappanleves, kagylós spagetti, friselle, struffoli, dió, mogyoró, mandula:  Campaniaban ezek elmaradhatatlan elemei az ünnepi menünek. Szenteste sokfelé esznek angolnát, amely Ádám és Éva kígyójára kellene, hogy emlékeztessen.

A hús és a hal Basilicatában , Calabriában és Pugliában sem hiányozhat az asztalról. Basilicatában pulykahúslevest esznek kelkáposztalevelekkel gazdagítva, majd tőkehalat és mandulás kenyeret. A karácsonyi desszert a mézzel édesített sült leveles tészta, a scarpedde. Calabriában túltengenek a felvágottak, szalámik a szalonnától a soppressatáig, majd ajókás spagetti. Pugliában szintén angolna, bárány és tőkehal a jellemző.

Szardínián kezdjünk egy culurgionesszel, ami egy ravioliszerű töltött tészta, majd jellegzetes helyi tésztával, kolbászos szósszal felszolgált malloreddusszal folytathatjuk.   A másik nagy szigeten, Szicíliában narancssaláta, hagymás hering, tyúkhúsleves,várható, de gyakran futunk bele a sfincione nevű hagymás, vastagtésztás puha pizzába. Édesség? Naná, hogy cassata és  cannoli.

Szárd malloreddus

Felétek mitől telik a gyomor?

(Visited 1 498 times, 149 visits today)

Következik