Hónap első vasárnapja: menjünk ingyen múzeumba!

#DOMENICALMUSEO annak a szuper kezdeményezésnek a mottója, amely lehetővé teszi, hogy minden hónap első vasárnapján ingyen lehessen meglátogatni az olasz állami múzeumokat. Mi imádjuk ezt a lehetőséget, és a környék összes látnivalóját kipipáltuk már ezzel, sőt, ha esetleg éppen máshol vagyunk Olaszországban, igyekszünk kihasználni az ingyenes kultúrát.

A torinói királyi palota

Különösen azért jött ez nekünk kapóra jó ideig, mert Olaszgyerek még  kicsi volt, és soha nem lehetett tudni, hogy éppen mennyi időt enged nekünk művelődni -de tudni lehetett, hogy nem sokat- és legalább nem kellett amiatt hőzöngenünk, hogy feleslegesen dobtuk ki a pénzt az ablakon. Aztán annyira belejött most már ő is, hogy gyakorlott múzeumjáró (7 éves),szava sincs, csak nézelődik. Ebbe nőtt bele.

Összesen több, mint  430 múzeum, ásatási helyszín és műemlék nyitja ki a kapuit és zárja be a kasszát ilyenkor. Az ingyenesen látogatható múzeumok listáját az olasz Kulturális Örökség Minisztériumának honlapján teszik közzé, ezen a linken.

Olyan helyekre van lehetőség bejutni, mint a Kék Barlang Capri szigetén, Pompeji, a Miramare Triesztben, a Colosseum, a Forum Romanum, a milánói Brera vagy az Uffizi. Azonban ne legyenek hiú ábrándjaitok, nem ti lesztek az egyetlenek, akiknek eszébe jut ez a pazar program, felkapottabb helyeken készüljetek jó hosszú sorbanállásra . Egyes helyeken korlátozásokkal él a dolog: Pomejibe meghatározott időrendben lehet bejutni, a Colosseumnál pedig 3000 főben korlátozzák meg az egyszerre beengedhető maximumot. Ügyeljünk arra is, hogy a díjmentes belépés jó eséllyel nem terjed ki az időszaki kiállításokra, és hát ugye Olaszországban vagyunk, mi pattantunk már vissza zárt ajtókról is. Nem árt előtte puhatolózni, ha megtehetjük.

Pompeji, háttérben a Vezúv

Ezzel együtt remek lehetőség szétnézni akár kevésbé felkapott helyeken is, ahová egyébként nem jutnánk el.  Kapjátok össze magatokat, irány a múzeum és a végtelen olasz kulturális örökség!

 

(Visited 124 times, 1 visits today)

Olvasd el ezt ist!

Következik