Luca napja olaszosan

Míg ma Magyarországon Luca napját ünneplik, akik még ünneplik , addig Olaszországban Luca olasz megfelelőjére, Santa Luciára emlékeznek. Különösen nagy kultusza van Szicíliában, hiszen szemeink védőszentje Siracusában születetett. A nevéhez fűződő legfontosabb csoda is itt  esett meg az 1646-os  nagy éhínség idején, amikor  a korgó gyomrú lakosság épp hozzá imádkozott, és abban a pillanatban galamb szállt le a katedrális tetejére, a kikötőbe pedig egy gabonával teli hajó érkezett. A hajó érkezését a nép egyértelműen Lucia közbenjárásnak tudta be, és azonnal hozzálátott a gabona elkészítéséhez. Megfőzték, és egy kis olajjal ízesítve falták fel. A népi legendárium két verziót is tartogat azzal kapcsolatban, hogy hol esett meg a csodás eset, egyik szerint Lucia városában, Siracusában, a másik szerint Palermóban.

Siracusa a magasból

Innentől kezdve a hagyomány szerint Szicíliában több helyen Lucia napján nincs se kenyér, se tészta az asztalon, magát a búzát fogyasztják.

Santa Lucia napján a pékségek nagy része zárva tart, teret hagyva a sütödéknek, ahol bekaphatunk egy csicseriborsóból készült panellát, vagy egy krokettet (az olasz street foodról bővebben itt olvashatsz), a cukrászdák pedig lisztmentes alternatívakőnt ricottából készült édességekkel készülnek.  A hagyomény szerint azonban Santa Lucia napjának főszereplője az arancino, ez a csodásan ropogós aranyszínűre sült, töltött rizsgolyó, amelynek receptjét még a szaracének ötlötték ki. Egyes történészek szerint az első arancinók Cataniában sültek, ahol nem tökéletes labdacsokat, hanem inkább kúpot formáznak a szorgos mammakezek (a kúpnak az Etnát kellene felidéznie, csak szólok). A mindennapok szegényes konyhájának szülötte volt eredetileg, amelyet eleinte kevésbé az íze, mintsem a praktikussága tett népszerűvé, hiszen lehetővé tette, hogy a főtt rizst tovább lehessen eltartani. A kezdetekben egyszerű olajban sült rizsgolyó volt, akkoriban még álmodni sem mertek raguval megtöltésről és hasonló úri huncutságokról. 

Vulkánalakú

II. Frigyes német-római császár udvarában udvarában került rá a bunda és a tartalmas töltelék. Ma rengeteg variációja létezik, hússal, gombával, spenóttal kolbásszal, lazaccal, sőt még akár csokoládéval töltve is.

 

Hála legyen neked Santa Lucia az arancinóért!

Körmenet Santa Lucia tiszteletére Siracusában
(Visited 355 times, 1 visits today)

Olvasd el ezt ist!

Következik