Croccante, a fogsorpróbáló édesség

A hétvégén leginkább a henyélés oltárán áldoztunk , úgyhogy ennek szellemében  indítsuk a hetet a lusta asszonyok, valamint a kisgyermekekl és fogorvosok egyik kedvenc édességével. Ez utóbbiaknak valószínűleg már a croccante puszta látványától euróbankjegyek harsogása zeng a füleikben.   A croccante (szó szerinti fordításban “ropogós” egy jellegzetes olasz fogpusztító, nincs szezonja, bármikor és bárhol bele lehet futni, adventkor halmozottan,  annak okán, mivel kézműves karácsonyi vásárok standjain gyakori vendég.

3577820513_120b9a1708_o

Elkészítése roppant egyszerű, semmi másra nincs szükségünk hozzá , csak csonthéjas gyümölcsökre (dió, pisztácia, mandula, fenyőmag, mogyoró stb. nem árt, ha  a mandula a domináns) és cukorra. Úgy számoljunk, hogy 300 gramm gyümölcshöz kb 350 gramm cukorra lesz szükségünk. Mandulát és társait öt percre 180 fokos sütőbe dobom pirulni egy kicsit, eközben a cukrot egy kanál citromlével és három kanál vízzel karamellizálom.

7620735892_18be3b83c3_h

A karamellizált cukorhoz hozzáadom a csonthéjasokat, jól összekeverem,és miután megfelelően összedolgoztam a masszát, sima felületre – a munkalapra, esetleg egy nagyobb lapos tepsire öntöm, elegyengetem. és várom, hogy kihűljön. Kihűlés előtt nem árt késsel bemetszeni ott, ahol majd darabolni kívánjuk, miután megdermed ez okozhat némi nehézséget. Kézműves gasztroajándéknak sem utolsó, és a fognyűvő manócska is boldog lesz tőle.

(Visited 394 times, 1 visits today)

Olvasd el ezt ist!

Következik