Mimóza vázában és tányéron, avagy nőnap Olaszországban

Olaszországban a nőnapot másként ünnepeljük, mint otthon. A férfikollégák nem dobnak össze pénzt és vesznek ipari mennyiségben cserepes virágot,  viszont a nők szívesen tartanak csajos estét, mennek a barátnőkkel aperitívózni, vacsorázni, vagy akárhová, a lényeg, hogy ne rondítsanak bele a programba a pasik.

Olaszországban 1922. óta ünneplik a nőnapot, de igazi jelentősége csak 1945 óta van, amikor az olasz nőunió (l’unione Donne in Italia) megünnepelte a nőnapot a fasizmus alól már felszabadult olasz területeken. Egész Olaszországban csak 1946-tól tartják, és az ünnep jelképéül egy virágot, a mimózát választottak.  Az olasz csajok a barátjuktól/férjüktől/szeretőjüktől az ezüst akácia virágát kapják (komolyan, magyarul ez a hivatalos neve). Mutatom. Március 8-án sárgába borul az egész ország,  a tereket ellepik a mimózákkal teli standok, a bárokban mimóza-koktélt szolgálnak fel, a cukrászdák polcain mimóza torták sorakoznak.

8539320195_fe1b8e147e_k

Egyszerű oka van annak, hogy pont ez a virág lett az ünnep szimbóluma, hiszen pont március elején virágoznak, és ennek az időszaknak elmaradhatatlan jellegzetesége ez a vakítóan sárga virág, és különleges illata, amelyet ilyenkor magunkba szippanthatunk . De, ahogy mondtam, ezen a napon a mimózát nem csak celofánban, vagy vázában, hanem a cukrászdák kirakatában, az éttermek direkt erre a napra tervezett menüjének részeként is találunk. A nőnapi vacsorát ugyanis hagyományosan a mimóza torta zárja le. Maga a süti nem túl bonyolult, egy cukrászkrémmel töltött piskótatortáról van szó. A különlegességét az adja, hogy apróra morzsolt piskótadarabkákkal borítják be, hogy ne csak nevében, hanem küllemében is a virágra emlékeztessen.

3338444915_87d327f4ff_o

Az olasz asszonyokat az idén praktikus ajándékokkal is kényeztetik: az állami múzeumokat ingyenesen látogathatják, úgyhogy annak, aki asra jár érdemes célba veni Rómában pl. a Forum Romanumot vagy a Palatinust, Torinóban, Nápolyban és Genovában a királyi palotát,  Firenzében a Palazzo Vecchio és a Santa Maria Novella. A sort majdnem a végtelenségig lehetne folytatni. Torinóban, Rómában, Cremonában és több egyéb olasz városban a nők ingyenesen vehetnek részt orvosi vizsgálatokon, akár rákszűrésen is.

Éljenek a nők!

Az ingyenesen látogatható múzeumokról bővebben itt olvashattok.

 

(Visited 3 175 times, 3 visits today)

Következik