Hogy kerül a templom a tóba?

Mindenki tudja, hogy Olaszország nem csupán tengerpart meg turisták által elözönlött reneszánsz városok, és akármerre bolyongunk benne, biztos, hogy elakad a lélegzetünk. Így járunk, ha Dél-Tirol felé teszünk egy kanyart. A Resia-tavat bámulva más nem juthat eszünkbe, mintsem, hogy most akkor hogy is kerül a templom a tóba?

resia2

A Resia-tó egy mesterséges alpesi tó  Trentino-Alto-Adige régió nyugati részén, a svájci határtól alig 3 km-re. Összetéveszthetetlen jelképe a közepén, gyakorlatilag a semmiből kiemelkedő templomtorony.

A látvány mögötti történet sokkal kevésbé romantikus, mint az elénk táruló kép. A jelenlegi panoráma az emberi felelőtlenség eredménye. Valaha három tó létezett a Resia-szorosnál, amelyeket  1950-ben egyesítettek , hogy oda egy duzzasztót építsenek. Ekkor alakult ki a Reschensee /Lago di Resia tó, és ennek következtében került víz alá Curon városka egésze és Resia falu egy része. Curon valamennyi lakosát evakuálni kellett. A helybelieket a környező hegyek magasabban fekvő részeire költöztették. Az itt lakók  természetesen már  a kezdetektől nem fogadták kitörő lelkesedéssel az építkezést, még a pápától is igyekeztek segítséget kérni a munkálatok meghiúsításához. A próbálkozások  hiábavalók voltak, és1950-ben, az építkezés befejeztével az egykori városkák épületeit lerombolták, és a három tó vize hamarosan 163 házat és 523 hektár termőföldet árasztott el. Ezek között volt egy 14. századi templom, melynek harangtornya a mai napig kiemelkedik a vízből, és amelyet pusztán azért nem pusztítottak el teljesen, mert műemléki védelem alatt áll.

resia

Télen, amikor a tó vize befagy, gyalog is meg lehet közelíteni. Fagyos téli éjszakákon állítólag a mai napig lehet hallani  harangszót a toronyból, holott  a harangokat még 1950-ben eltávolították belőle.

(Visited 1 079 times, 1 visits today)

Olvasd el ezt ist!

Következik