VenTo, Velencétől Torinóig biciklin

Az olaszok szeretik a biciklit, különösen szeretnek tetőtől talpig Giro d’Italiara hajazó hacukába bújva tekerni a leglehetetlenebb és legforgalmasabb utakon, szigoróan bolyba tömörülve, nehogy meg lehessen őket előzni. A Magyarországra jellemző biciklivel közlekedés nem erősségük, a kerékpár inkább vasárnapi, rekreációs muri marad.

Biciklivel Velencétől Torinóig a Pó mentén. Ez a pár évvel ezelőtt még teljes utópiának tűnő gondolat mára már egyre inkább kezd valós képet ölteni.  A kormány úgy döntött, hogy 91 millió euróval támogatja egy egész Olaszországra kiterjedő turisztikai bicikliút-hálózat kiépítését. Ennek keretében öt útvonal kap prioritást, köztük a VenTo (az olasz szó magyar jelentése szél), amely kelet-nyugati irányban csaknem teljesen végigszeli majd Észak-Olaszországot.  A projektet a milánói Politecnico egyeteme kivitelezi, és elkészülte után Dél-Európa leghosszabb bicikliútja lesz.  A VenTo Velencéből indulva olyan városokat érint majd, mint Ferrara, Parma vagy Cremona. Ferrara egyébként egyike azon kevés városoknak, ahol a bicikli tényleg közlekedési eszköz, és a belváros tele van pedálozó fiatalokkal.

A tervezett út hossza 679 km,  és megvalósításával a tervek szerint 2000 új munkahely terem majd. A VenTo az Európai Kerékpárút Hálózat, azon belül az Eurovelo 8 része lesz majd, mi meg tekerhetünk majd a lagúnáktól az Alpokig csak bírjuk combokkal.

Ha érdekel Benneteket a téma, bátran böngésszétek a projekt hivatalos oldalát, amit sajnos eléggé olaszos szorgalommal frissítenek, de azért van rajta bőven olvasgatnivaló.

vento

(Visited 244 times, 2 visits today)

Következik